MONTESSORI HJEMME
tilrettelagt miljø
Det kan vi skape ved å lage trygge omgivelser som stimulerer til nysgjerrighet og læring. Husk at du som omsorgsperson ikke trenger å være en profesjonell pedagog for å lykkes med Montessori hjemme.
Når barnet trenger veiledning kan du stille åpne spørsmål som leder barnet videre til å finne sine egne svar.
Les mer for flere tips til hvordan du kan bruke en "Montessori tilnærming" i hverdagen.
fra hånd til hodet
sier fagfolkene
Barnet oppdager verden med hendene, og ser, lukter og kjenner på alt de finner.
Gjennom sansene lærer de om verden rundt seg. Denne sanselige tilnærmingen til læring kan overføres til alt som er nytt og ukjent for barnet, også læren om bokstaver, tall og andre abstrakte begreper.
Ved å bruke konkrete læringsverktøy og fysiske gjenstander i undervisningen lærer barnet på sine egne premisser. Når alle sansene er involvert i læringsprosessen blir det lettere for barnet å forstå og huske informasjon. Kunnskapen fester seg rett og slett i kroppen.
Hva kjennetegner Montessoris læringsverktøy:
Enkelt og funksjonelt
Materiellet er vakkert utformet i solid treverk, og med sterke farger. Der er intuitivt og lett å bruke.
Selvkorrigerende
Læringsverktøyet har en innebygget fasit. Det gjør at barnet kan utforske ulike fremgangsmåter og finne frem til svaret selv.
Naturmaterialer
Læringsverktøyet er laget av naturlige materialer og designet for å tåle bruk av mange barnehender.
hvordan
komme i gang
Før du introduserer barnet for et nytt læringsverktøy er det lurt å være litt forberedt. En mett og uthvilt smårolling er et strålende utgangspunkt.
Vi anbefaler også at du leser "hvordan bruke produktet" seksjonen på produktsiden, og tester læringsverktøyet selv før du viser det for barnet.
Barn er nysgjerrige, så hvis du sitter å pusler med en aktivitet, så vil de nok være med.
Utvikling
Finmotorikk
Montessori-materiellet er designet for å støtte barns motoriske utvikling. Finmotorikk er evnen til å bruke små muskler i hender og fingre til å utføre presise bevegelser og utføre aktiviteter som å spise, kle på deg, og etterhvert bruke hånden til å skrive.
utvikling
Sensorsik utvikling
Sensorisk utvikling er prosessen der barnet lærer seg å bruke sansene sine for å forstå verden rundt seg. Dette inkluderer syn, hørsel, berøring, smak og lukt. Ved å snakke med barnet om det vi ser, hører, smaker og føler, kan vi stimulere språkutvikling og begrepsforståelse.
utvikling
Begrepsforståelse
God begrepsforståelse er en hjørnestein i barns kognitive utvikling. Når barn har en god forståelse av grunnleggende begreper, kan de lettere lære nye ting, løse problemer og tenke kritisk. De kan også kommunisere mer effektivt og uttrykke seg mer presist.
Montessori tips til nysgjerrige små
Selvstendighet
Gi barnet ansvar for å kle seg selv, rydde rommet sitt og velge sine egne aktiviteter. Vær tålmodig og la barnet ta den tiden de trenger for å mestre nye ferdigheter.
Kognitiv utvikling
Tilby et bredt utvalg av læringsverktøy for problemløsning, logisk tenkning og konsentrasjon. Snakk sammen, syng, spill og lek. Leken er barnets viktigste læringsarena.
Sosial utvikling
Lær barnet om samarbeid og respekt for andre gjennom gruppeøvelser og samspill med andre barn. Skap et trygt og kjærlighetsfullt miljø der det er rom for å utrykke seg.